SCHATRIJK Texel

Ter promotie van het archeologisch erfgoed van Noord-Holland geeft het Steunpunt archeoglossy SCHATRIJK uit waarin de archeologie van een van de tien provinciale archeologiegebieden worden gepresenteerd. De glossy biedt een overzicht van de kenmerken, verscheidenheid en rijkdom van de archeologie per regio, en dient als inspiratiebron voor wethouders, erfgoedambtenaren, ontwikkelaars, ondernemers, beleidsmakers en voor archeologische en historische verenigingen.

In de jaren ’70 kwam bij Den Burg een indrukwekkende archeologische vindplaats aan het licht: sporen die laten zien dat in de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen hier werd geakkerd, gewoond en begraven. Nu weten we dat heel Texel vanaf de prehistorie werd bewoond– en hoe. De mens heeft het reliëfrijke landschap naar eigen hand gezet. Gemeente Texel ís het archeologiegebied. Bijzondere vondsten en vindplaatsen worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.

(Beeldverantwoording: BLKVLD uitgevers)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.