Duurzaam Erfgoed Congres 2019: “Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw”

Op 6 juni 2019 vindt het Duurzaam Erfgoed Congres 2019 plaats in de Centrale Markthal in Amsterdam. Hoogleraar Climate Design and Sustainability Andy van den Dobbelsteen trapt de dag af met een keynote speach en na een afwisselend programma met 12 deelsessies eindigen we met ‘doe-het-zelf-ruimtevaarders’ de Stadsastronauten en hun liefdevolle, creatieve en inspirerende pleidooi voor meer vertrouwen in de toekomst. Ook dook Oneindig Noord-Holland speciaal voor ons het archief in en schreef dit stukje over de geschiedenis van het voormalige marktcomplex.

Eeuwenoude traditie

De energietransitie kan beschouwd worden als een voortzetting van een eeuwenoude traditie, die ten grondslag ligt aan onze identiteit: die van het maakbare landschap en maakbare steden. Het winnen van hout en turf als brandstof ten tijde van de Gouden Eeuw, de wind- en poldermolens en de opkomst van het gebruik van kolen, aardolie en aardgas in de daaropvolgende eeuwen: energietransities hebben het Noord-Hollandse landschap door de eeuwen heen beïnvloed, met prachtig erfgoed tot gevolg.

Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw

Waar de Gouden Eeuw als bloeiperiode van onze handel, wetenschap en kunsten wordt gezien, is inmiddels de Groene Eeuw aangebroken, waarin we klimaatontwrichting op grote schaal zullen moeten aanpakken. De erfgoedsector kan ook een steentje bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan door te verduurzamen. Of het nou gaat om het cultuurlandschap, monumenten of archeologie: allen zijn een integraal onderdeel van onze leefomgeving en krijgen te maken met – en kunnen bijdragen aan – de grootschalige en complexe ruimtelijke opgaven van onze tijd, zoals de energietransitie.

Duurzaamheidsambities

Het Duurzaam Erfgoed Congres 2019 – “Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw” – wordt georganiseerd door provincie Noord-Holland, de Groene Grachten, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland en BOEi. Tijdens het Congres gaan wij met overheden, architecten, erfgoed professionals, ontwikkelaars, investeerders, uitvoerders, innovators en onderzoekers op zoek naar antwoorden op de vraag wat onze ambities zijn op het vlak van duurzaamheid. Waar botsen die ambities met cultuurhistorische waarden en de kwaliteit van de gebouwde omgeving? En hoe kunnen we erfgoed inzetten om kwaliteitswinst te boeken bij de energietransitie?

Contact en aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie van het Duurzaam Erfgoed Congres via: 072-5204459 of info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via onderstaande knop.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.