Erfgoedteam: Groen erfgoed 20 september 2017

De bijeenkomst ging van start met een rondgang door de tuin van kasteel Assumburg. Deze tuin is na jaren van achterstallig onderhoud op basis van tuinhistorisch onderzoek gereconstrueerd. De gemeente Heemskerk heeft de tuin na een lang voortraject aangewezen als gemeentelijk monument. De recente aanwijzing vormde de aanleiding om het onderwerp Groen Erfgoed op de agenda van het Erfgoedteam te zetten. Hoe komt een dergelijke reconstructie tot stand en hoe kun je het groene erfgoed als gemeente beschermen? Aan deze vraagstelling kleeft ook een meer principieel vraagstuk: verdient een reconstructie een monumentale status, en wat is de reden om dat instrument hier in te zetten?

(Beeld: Johan Bakker)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

  • Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters

    Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?