Expertmeeting De Poel, Zuiderwoude
Op 25 januari 2018 organiseerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie in samenwerking met de Loods Herbestemming Monumenten van de Provincie Noord-Holland een expertmeeting over het gemaal De Poel in Zuiderwoude, gemeente Waterland. Het gemaal, dat kansen biedt om te worden herbestemd, ligt in een bijzonder gebied aan de Gouwzee, in de luwte van de drukke randstad in de achtertuin van Amsterdam. Het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier (HHNK) heeft als eigenaar van het gemaal De Poel aangegeven het gebouw te willen verkopen vanwege de komst van een nieuw gemaal, op steenworpafstand van de huidige locatie.
Doel van de expertmeeting was om de bovengenoemde betrokken partijen bij elkaar te brengen en met behulp van experts als ‘buitenboordmotor’ het herbestemmingsproces te verkennen. Zo kon men gezamenlijk in kaart brengen welke stappen er genomen moeten worden om daadwerkelijk tot een herbestemming van het gemaal te komen. De vooraf opgestelde vraag die tijdens deze bijeenkomst centraal stond, was welke functies, partijen en middelen ervoor kunnen zorgen dat het gemaal De Poel behouden kan worden en een toekomstbestendige, mogelijk publiekstoegankelijke, functie kan krijgen.
Contact
Voor vragen of meer informatie over Monumenten Herbestemming in Noord-Holland kunt u contact opnemen met het Loket (via 072-5204459 of info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers
Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed
Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.
Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters
Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed
Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?