Expertmeeting De Poel, Zuiderwoude

Op 25 januari 2018 organiseerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie in samenwerking met de Loods Herbestemming Monumenten van de Provincie Noord-Holland een expertmeeting over het gemaal De Poel in Zuiderwoude, gemeente Waterland. Het gemaal, dat kansen biedt om te worden herbestemd, ligt in een bijzonder gebied aan de Gouwzee, in de luwte van de drukke randstad in de achtertuin van Amsterdam. Het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier (HHNK) heeft als eigenaar van het gemaal De Poel aangegeven het gebouw te willen verkopen vanwege de komst van een nieuw gemaal, op steenworpafstand van de huidige locatie.

Doel van de expertmeeting was om de bovengenoemde betrokken partijen bij elkaar te brengen en met behulp van experts als ‘buitenboordmotor’ het herbestemmingsproces te verkennen. Zo kon men gezamenlijk in kaart brengen welke stappen er genomen moeten worden om daadwerkelijk tot een herbestemming van het gemaal te komen. De vooraf opgestelde vraag die tijdens deze bijeenkomst centraal stond, was welke functies, partijen en middelen ervoor kunnen zorgen dat het gemaal De Poel behouden kan worden en een toekomstbestendige, mogelijk publiekstoegankelijke, functie kan krijgen.

Contact
Voor vragen of meer informatie over Monumenten Herbestemming in Noord-Holland kunt u contact opnemen met het Loket (via 072-5204459 of info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Stille ruilverkaveling: historische verkavelingspatronen in het geding

    Categorie: Cultuurlandschap

    Watererfgoed is van belang voor de identiteit van Noord-Holland. Onderdeel van dat watererfgoed zijn historische waterstructuren, maar die zijn lang niet altijd beschermd. Onderzoek wijst uit dit erfgoed in onze provincie verdwijnt en dat er onvoldoende borging bij gemeenten. 

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?