Hoe is het met? Herbestemming: Langhuis Oosterleek

Het herbestemmingstraject van het rijkmonumentale langhuis in Oosterleek is inmiddels een paar jaar geleden afgerond en het voormalige woonhuis annex boerderij is inmiddels bestemd tot overnachtingsaccommodatie met museale openstelling. Hoog tijd voor een update anno 2022.

Het Steunpunt ging in gesprek met Paul Heilig, medewerker vergunningen van de SED-gemeenten, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van het herbestemmingsproces.

Intensief begeleidingsproces

Het herbestemmingstraject van het langhuis is destijds opgepakt door gemeente Drechterland, voordat Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland ambtelijk gefuseerd waren. ‘Destijds had ik een breder takenpakket en kon ik mij in zoiets vastbijten. Dat zou nu niet meer gaan omdat al onze taken duidelijk afgebakend zijn. Je moet namelijk kunnen duwen, trekken maar soms ook even laten gaan om zo iets van de grond te krijgen’, is de ervaring van Heilig. ‘Als je een erfgoedafdeling opricht is het natuurlijk anders, maar binnen de SED Organisatie is de formatie daarvoor te beperkt. Om meer in de uitvoering te kunnen doen zouden we eigenlijk net zoals Archeologie West-Friesland een Monumenten West-Friesland moeten hebben. Dan kunnen mensen zich in dit soort projecten vastbijten’.

Iets teruggeven

Het proces van de herbestemming is heel goed gegaan, vindt Heilig. ‘Ik ben er na oplevering een keertje geweest. Mijn familie had het voor een weekendje gehuurd en het zag er heel goed uit. Ik ben ook best trots op het feit dat ik een bijdrage aan dit project heb geleverd’.

Volgens Heilig is dit proces zo goed verlopen, omdat alle betrokkenen – gemeente, provincie, Hendrick de Keyzer, eigenaren en omwonenden – enthousiast waren over het behoud van de bijzondere plek. ‘ Je moet ook iets teruggeven als je wilt dat die agrarische gebouwen behouden blijven. Veel hebben geen agrarische functie meer en dus is het zoeken naar een goede herbestemming van het gebouw en omliggende gronden. ’Om die reden hebben de erfgenamen, die meebetaalden aan de restauratie, één extra bouwvlak gekregen in het lint rechts naast het langhuis.’

Zo was het toen

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.