Verslag Masterclass: Archeologie in de Omgevingswet

Spreker Nathalie Vossen (Pro-erfgoed) schetste tijdens de Masterclass van 18 oktober 2022 een beeld van waar cultureel erfgoed, en specifiek archeologie, in de Omgevingswet een plek heeft gekregen. Daarbij kwamen vooral de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan, de Omgevingsvergunning maar ook de Intaketafel, Omgevingstafel en het DSO aan bod. Hoewel archeologie in de Omgevingswet een brede inbedding kent die integraal werken aan de bescherming van ondergronds erfgoed vergt, blijven vakexpertise en specialistische producten nog steeds deel uitmaken van de uitvoering. Bij de invoering van de Omgevingswet verandert voor archeologiebeleid niet veel ten opzichte van de huidige gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Toch zijn er zaken die gemeenten minimaal moeten regelen ten aanzien van cultureel erfgoed waaronder archeologie. Het vooroverleg speelt hierbij een belangrijke rol. 

Je kunt de masterclass hier terugkijken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer
Verder lezen? Hier vind je meer informatie:

(Beeldverantwoording: Opgraving van de Westfriese Omringdijk. Fotograaf onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA003010035)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten

    Categorie: Archeologie

    Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.

  • Benutten en beleven van archeologie

    Categorie: Archeologie

    De fundamenten van een kasteel die volledig onder de grond liggen, een opgraving die achter hekken plaats vindt of bijzondere vondsten, maar geen plek om ze te laten zien. Hoe maken gemeenten archeologie zichtbaar en beleefbaar?