Versterken erfgoed en cultuur
De provincie Noord-Holland heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de uitbraak van corona te verzachten. Het geld wordt de komende jaren gebruikt om 3 doelen te bereiken:
• Vermindering CO2 uitstoot in de gebouwde omgeving;
• Versterkte culturele en maatschappelijke sector;
• Meer en goed geschoold personeel voor de technische sector.
Het bedrag van 100 miljoen wordt niet in een keer besteed. De investeringen worden gespreid over een langere periode zodat er ook nog geld is voor opgaven die mogelijk later in de tijd nog naar voren komen. Deze verdeling betekent ook dat Noord-Holland beter kan inspelen op de maatregelen die nog te verwachten zijn vanuit Europa en het Rijk. Inmiddels heeft de provincie wel al in overleg met de gemeenten een bijdrage uit het noodfonds sociale infrastructuur verdeeld onder Noord-Hollandse culturele instellingen.
Bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving hoort ook maatschappelijk vastgoed zoals culturele instellingen en publiekstoegankelijke monumenten. Vanaf april zullen duurzaamheidsoaches aan de slag gaan om eigenaren en kleine gemeenten met een inwoneraantal minder dan 25.000 te helpen met het verduurzamen van het vastgoed. Culturele instellingen die al een stap verder zijn bij het ontwikkelen van concrete plannen kunnen subsidie aanvragen voor fysieke maatregelen.
Voor de versterking van de culturele sector onderzoekt de provincie in samenwerking met o.a. de gemeente Amsterdam hoe professionele culturele organisaties ondersteund kunnen worden met zakelijk advies en leningen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Hoe de kleinere (maatschappelijke) organisaties het beste kunnen worden geholpen op termijn verkent de provincie samen met de gemeenten.
Daarnaast wil de provincie zo goed mogelijk inspelen op vraagstukken door de coronacrisis die specifiek in de erfgoedsector leven. Daarover gaat de provincie ook graag in gesprek met de gemeenten. Centrale vragen daarbij zijn: ‘Wat zien jullie naar aanleiding van de coronacrisis bij erfgoedinstellingen gebeuren; wat zijn de gevolgen op langere termijn; welke kansen en initiateven zijn er en hoe kan het provinciale Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds erfgoedinstellingen de komende jaren helpen?’ Samen met het Steunpunt zal de provincie u verder berichten over hoe we het gesprek aangaan.
Vragen of behoefte aan meer informatie? Klik hier.
(Tekst: Marjo Schlaman)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Verslag Erfgoedteam: Infrastructureel erfgoed
Categorie: Gebouwd erfgoed
Bij infrastructureel erfgoed spelen er vaak vragen over veiligheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid: de functie van het erfgoed is van belang, en dat heeft invloed op hoe je omgaat met de erfgoedwaarden van het object. Hoe kun je als erfgoedambtenaar verstandig adviseren over dit type erfgoed, richting een externe opdrachtgever, maar ook naar je eigen collega’s van de afdeling Beheer? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens dit Erfgoedteam. Hier onder volgt een beknopte weergave van de bijeenkomst.
PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel
Categorie: Archeologie
OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.