Zonne-energie en erfgoed (RCE)

In het kader van de Visie Erfgoed en Ruimte (VER) heeft de RCE stichting HIER Opgewekt gevraagd om een advies uit te brengen m.b.t. een gebiedsgerichte benadering van energieopwekking met zonnepanelen. Voor monumenteneigenaren kan het efficiënter zijn om collectief energie op te wekken – bijvoorbeeld op een bedrijventerrein – en tegelijkertijd kan het zo zijn dat je meer recht doet aan de cultuurhistorische waarden van monumenten en panden binnen beschermde gezichten.

Het is goed dat de uitdagingen die dergelijke initiatieven vergezellen nu landelijk worden onderzocht. Ook het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft over het collectief opwekken van energie in beschermde gezichten inmiddels verscheidene bijeenkomsten georganiseerd. Zo hadden wij twee Erfgoedteam bijeenkomsten: de eerste over zonnepanelen op monumenten en in beschermde gezichten, en de tweede over het collectief opwekken van energie in lokale energiecoöperaties, dat een alternatief kan bieden voor het opwekken op monumenten.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

  • Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters

    Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?